Hoppa till innehåll
Anime.se

30 dagar i animens tecken (2010)


Sceleris
 Share

Rekommenderade inlägg

Dag 2: Tsundere!

 

Trots att det förmodligen en av de vanligaste lagerpersonligheterna som används är jag trots detta väldigt förtjust i konceptet. Speciellt när i princip samtliga karaktärer agerar otroligt genomskinligt och uppenbart när de säger att de inte vill någonting de egentligen vill. Något som ser så rart och mysigt ut.

 

Till skillnad från en viss annan så kan jag dock inte hävda att jag satt mig in i alltsammans speciellt djupt, det här med ett "mjukare inre" och så vidare har jag aldrig lagt någon större värdering i, även om det helt klart alltid slår rätt när det kommer till romantiska komedier.

 

Dessutom, bara jag som tycker att tsundere-karaktärer allt som oftast är ganska småväxta? Ungefär som att de skall framställas som något slags kraftpaket i koncentrerad form.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 2: Tsundere!

Mycket har redan skrivits och jag har inte så mycket mer att bidra. Jag instämmer med My att namngivningen av många element (tsundere i detta fall) kan hämma utvecklingen av nya koncept. Å ena sidan kan man tacka fenomenet för de här underbart, hårdmjuka karaktärerna, men å andra sidan hytta med näven mot detta medelmåttiga "träsk" av stillestånd inom personalitetsutveckling. Eftersom personligheten är så starkt omtyckt av pöbeln ges färre chanser till att prova på nytt.

 

Jag är inte så särskilt insatt inom ämnet mer än någon annan och jag har stött på ämnet och karaktärer av den här typen flertal gånger. Men den första karaktär jag riktigt insåg var klassfierad som just tsundere var Kallen från Code Geass, och hon är fortfarande en sådan karaktär jag håller varmt om hjärtat.

Den allra första karaktären inom ämnet jag kom i kontakt med var Asuka från Neon Genesis Evangelion som nämnts i föregående poster. Dock så var det länge sedan och jag hade precis upptäckt animé. Det var tiden snarast efter att jag blivit introducerad till Ghost in the Shell och börjat hyra DVD:er från den lokaka videobutiken, varav NGE var ett återkommande val.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 2: Tsundere!

 

Jag har inte så mycket till övers för konceptet. För att en tsunderepersonlighet ska få godkänt så vill jag se en bra anledning till varför karaktären är tsundere, men, som sagt, används det allt för ofta som et billigt verktyg för en kärlekshistoria. Gör tjejen tsundere eller gör killen till någon som inte inser när någon är intresserad av honom så behöver man inte tänka så mycket längre med sina karaktärer. Till och med i Shana där det finns en ok ursäkt (Shana har bott avskild från all mänsklig kontakt hela sitt liv och förstår därför inte riktigt sina känslor) tycker jag blir rätt billig, eller åtminstone ingen intressant kärlekshistoria. Men när en tsundere görs bra så kan det förstås bli väldigt bra, men jag antar att det mesta som görs bra blir bra :)

 

Tsundere kom jag på kan användas som en källa till humor också. Känns mest som det i så fall går till att tjejen lappar till huvudkaraktären i tid och otid. Det fungerade rätt ok med Minami i Bakatest för att det är så extremt överdrivet. Lite samma när det gäller Naru från Love Hina. Men Sumiyoshi från Nyan Koi. Njaa... skämtet är i stort sett att tjejen blir förbannad varje gång huvudkaraktären gör något hon tycker är fel, även om det är av misstag. Även där verkar nog tsundereverktyget rätt svalt för min del.

 

Ett par som jag kom att tänka på är Enomoto från Hatsukoi Limited och Sakura från Naruto. Båda börjar egentligen med att starkt ogilla sin motpart för att de är ytliga subbor, men när de verkligen tar en titt på insidan så väcks det känslor. De blir egentligen inte tsundere förens efter det, men då mest för komiska syften.

 

Och när vi pratar om tveksamheter:

 

Kallen

Räknas hon verkligen? Jag minns inga riktigt negativa uttryckt mot Lulu från hennes sida förutom i rent professionella syften, eller när han svikit henne ordentligt. Verkligen på gränsen tycker jag i så fall.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Kallen

Räknas hon verkligen? Jag minns inga riktigt negativa uttryckt mot Lulu från hennes sida förutom i rent professionella syften, eller när han svikit henne ordentligt. Verkligen på gränsen tycker jag i så fall.

Mjo, det kanske är lite på sniskan. Men i min bok räknas det. Vart är Meatrose när man behöver honom?

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

day[2] Tsundere

Jag vet ärligt talat inte vad jag ska skriva, Tsundere som genre intresserar mig inte nämnvärt. Det till trots har jag sett ett par serier som jag uppskattar högt, de jag tänker mest på är framför allt Zero no Tsukaima och Shakugan no Shana. Fast sen har jag en ganska sne eller kanske speciell egenbild av vad som är tsundere eller inte, t.ex så räknar jag inte Asuka eller Kallen som tsundere, medan Shana, Taiga, Louise är självklara tsundere i min bok.

Letar jag och anser att tsundere serier är något man alltid måste se? Nej, absolut inte, men titt som tätt så ger jag genren en chans och ibland blir man överraskad.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 2: Tsundere!

För min del är Tsundere något som jag prioriterar högt i anime. Dels för att det är just Tsundere karaktärer som oftast utvecklas mest i anime. Tsundere karaktärer ger också den extra kryddan som ibland behövs för att en karaktär inte ska bli för enformig i längden.

Hur Tsundere används i anime har väldigt stor betydelse för animens kvalité. Jag själv gillar när Tsundere används för karaktärer som till en början visar en väldigt kall och respektlös personlighet för att sedan visa sin mjukare sida. Vilket ju i för sig oftast kännetecknar Tsundere. ;)

Däremot vill jag att karaktären har en god anledning varför den är Tsundere.

 

Min favorit Tsundere karaktär är Senjougahara från Bakemonogatari och Aika från Aria.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 2 - Tsundere

Eftersom de flesta serier som jag ser på som innehåller den här typen av karaktär som oftast är en flicka som är i tonåren anser jag mest detta som en mognadsprocess. Jag går dock inte och letar efter serier med den här typen och i ärlighetens namn så har jag svårt för de överlag. Jag har dock en karaktär som jag verkligen gillar, Louise från ZnT. Känns som den här typen av karaktär bara blir vanligare dock i serier och nästan är som ett måste att ha med när det kommer just till kärleks komedier och skolserier.

 

Bästa är dock när man knappt tänker på det eller att personen i fråga har en bra anledning till att agera på det sättet som hon/han gör. Det kan fungera som en karaktärsutveckling men oftast blir det bara platt och ogenomtänkt och bara ett måste som sagt var.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Nej, nu får ni sluta dra upp tidigare dagar! Det är nu en regel. Bara kåserier kring det dagsaktuella ämnet. :P

 

Nästa gammelpost tas bort från cyberrymden.

 

Vill ni inte missa något så får ni helt enkelt besöka forumet varje dag i september! ;)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 2: Tsundere

Jag tror jag har sagt det förrut: att klassifiera en karaktär under en term är för mig en styggelse. Det är en sak om man vill ha en person som med god anledning -- på grund av svåra situationer, eller för att det helt enkelt är dennes personlighet -- verkar kall och/eller hård mot andra men har inre komplikationer, men då ska det också vara "en karaktär som verkar kall och/eller hård mot andra men har inre komplikationer" och inte "tsundere". Annars skulle exempelvis Joakim von Anka passa definitionen som en handske.

 

Det är klart, om folk vill göra det lättare för sig genom att sätta termer på personligheter går det väl egentligen ann, men risken finns då att karaktärer skapas efter dessa termer och inte efter mänskliga mallar.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

[Klipp. --S]

 

Om tsundere:

Jag hatar alla stereotypa tsundereserier, även om Shana och Louise är väldigt söta när de håller käften. Typiska tsunderebrudar är riktiga rövhål, däremot är det roligt när de ger uttryck för sina sadisttendenser. Kagamin i Lucky star är däremot övertygande eftersom hon egentligen är en väldigt vanlig människa omgiven av bisarra typer.

Det var nog bäst innan man fick ett speciellt ord för det. Asuka i Eva, Madoka i Superfamiljen (som idag räknas som "coodere") inte minst Ruki i Digimon Tamers skulle alla räknas som tsundere idag.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 2: Tsundere!

 

Själv har jag nog inte så mycket att säga, egentligen. Jag avskyr det inte, jag älskar det inte. Det kan gå an.

 

Själva grundidén är ändå okej i sin enkelhet. När tjejen gör känslomässigt motstånd ("jag tycker inte alls om dig!") så blir det lite mer betydelsefullt när hon till slut erkänner.

 

Men oftast, bortsett från när det är ren och skär fetischism, känns tsundere bara som ett fegt och enkelt sätt att hålla isär ett annars givet par, istället för att låta dem utvecklas genom faktiska, olika hinder. I en typisk tsunderehistoria kan hennes attityd vara det enda hindret, och det blir ju kanske inte särskilt dynamiskt eller intressant i en flertimmarsberättelse.

 

 

Nu slår klockan midnatt, så jag byter ämne. Kom ihåg: inget prat om tidigare ämnen!

 

 

Dag 3: Posta en lagom sexig bild från en favoritanimé!

(Inte för sexigt, vi vill inte att det ska behöva vara barnförbjudet.)

Det måste dock inte vara en favoritanimé. Kanske det bara är bilden som är en favorit.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 3: Posta en lagom sexig bild från en favoritanimé!

5X93v.jpg

BADONKADONK!

 

 

Nästa ämne (och denna gång SKA jag ta bort alla inlägg om tidigare dagar! Lovar!):

 

 

Dag 4: Din favoritskurk...

Denna lördag är tillägnad de animéfigurer vi älskar att hata! Mest menar jag antagonister (de som motarbetar huvudpersonen), men det kan också vara huvudpersonen själv, om han/hon är ett riktigt rövhål. Är det en välskriven karaktär, eller en platt karikatyr? Rolig att beskåda eller bara förargelseväckande? Låt höra!

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 4: Din favoritskurk...

 

Skurkar är något jag älskar. Inget blir ofta så spännande om det finns en häftig skurk med ett roligt motiv (eller inget alls så länge han bjuder på en bra show). Då jag inte har en specifik favorit, tog jag med hela fyra stycken!

 

30mls08.png

 

Char Aznable

"One does not care to acknowledge the mistakes of one's youth."

 

Jag gillar Char för han är en skurk som egentligen inte är speciellt elak. Utan han har sin syn på livet och hur det skall vara, och gör det han tycker är rätt. För sig själv och för Zeon.

 

Edmond Dantès

"My solitude has ceased to be solitude. I am surrounded by the goddesses of revenge."

 

Som vi alla vet har Greven enbart ett agenda på sitt schema: hämnd. Det är ganska standard hos en skurk, vad som drar mig till honom är sättet han utövar sin hämnd på. Genom att manipulera folk till höger och vänster samtidigt som han är så genomtrevlig och har en så god karisma är det en ren fröjd att titta på honom.

 

Gates

"Didn't your mother ever tell you not to blame others!?"

 

Gates är helt mentalt rubbad och stundtals briljerande smart. Detta gör honom väldigt oförutsägbar, vilket gör att hans rackartyg är otroligt roliga att titta på. Vad jag vet har han heller inget motiv till sina handlingar (rätta mig om jag har fel, det var längesedan jag såg TSR), utan han är en terrorist som följer order. Hans personlighet är guld och det gör att han har förblivit ett guldkorn hos mig.

 

Johan Liebert

"I've already seen the end... over and over again."

 

Jag citerar: "Detta är ondskand i sin renaste form.." och det är precis vad Johan är. Med målet och fast beslutsamhet att vara den sista överlevande vid världens undergång är han ett riktigt 'monster'. Också en av få skurkar i detta mediet som enbart förlitar sig på sitt intellekt.

 

(citaten fick stanna på engelska, för det var lättast så)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Gäst
Detta ämne är nu stängt för ytterligare svar.
 Share

×
×
  • Skapa nytt...