Hoppa till innehåll
Anime.se

Amerikanska patentbyrån: Fildelning hotar nationens säkerhet


Dread
 Share

Rekommenderade inlägg

idg.se[/url]":2qkq92fc]

Amerikanska patentbyrån: "Fildelning hotar nationens säkerhet"

 

En rapport från amerikanska patentbyrån ger en dramatisk bild av fildelning. Bland annat hävdar rapporten att fildelningsteknologi kan skada barn och hota nationens säkerhet.

 

Rapporten har titeln ”Filesharing Programs and Technological Features to Induce Users to Share”, och handlar om det som amerikanska patentbyrån ser som riskerna med fildelning.

 

Materialet sträcker sig över 80 sidor, och tar upp två huvudpunkter. Den första är att så kallade peer-to-peer-nätverk kan lura fler barn än vuxna till att bryta mot upphovsrättslagar, och på så sätt utsätta barnen för stämningar över upphovsrätt, vilket i sin tur sätter de som försvarar upphovsrätten i dålig dager.

 

Rapportens andra huvudpunkt går ut på att fildelningsmjukvara gör att regeringsanställda kan riskera den amerikanska nationens säkerhet genom att dela ut känslig information när de laddar ner saker på jobbdatorn.

 

I förordet till rapporten skriver amerikanska patentbyråns direktör Jon W. Dudas om säkerhetshotet:

 

”För ett årtionde sedan hade idén om att brott mot upphovsrätten skulle bli ett hot mot nationens säkerhet verkat osannolik. Nu är det en sorglig verklighet.”

 

Man börjar fundera på att låsa in sig på toaletten och gråta som en tioårig tjej, när man läser sådant här.

 

Här är en länk till rapporten (PDF, format) i helhet.

 

Tycker det är väldigt märkligt att skylla mänskliga fel, på ett program som gör vad man "säger" till det. Speciellt då den andra punkten som rapporten fokuserar på.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • Svar 102
  • Skapad
  • Senaste svaret

Toppskribenter i detta ämne

Toppskribenter i detta ämne

Skrattretande men av någon anledning är jag inte det minsta chockad över att det just är USA som säger att det är ett hot mot nationens säkerhet, allt verkar vara det i dagens läge...

 

Därmed har jag inte utalat mig för att fildelning borde vara lagligt, men att skylla på någonting annat än personerna som gör det är patetiskt.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det är väl ganska självklart att fildelning borde vara (och är!) lagligt. Fildelning implicerar ju inte upphovsrättsbrott. ;)

Givetvis du får ursäkta min "morgon" trötthet, verkar som om massmedias envisan om att blanda ihop piratkopiering för fildelning har ofrivilligt satt sina spår på många av oss ;)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jag har läst rapporten och huvudpoängen är i princip att programmen de granskat (BearShare, eDonkey, KaZaA, LimeWire och Morpheus) skulle dela ut filer bakom användarens rygg, eller mer specifikt bakom okunniga användares ryggar, genom att inte vara tydliga med exakt hur filerna delas ut. Man ger en del dumma och långsökta exempel redan i sammanfattningen, typ som:

 

All five programs analyzed have deployed a feature that will, by default, cause users of the program to upload (or "share") all files that they download. These features create a counter-intuitive link between downloading files for personal use and distributing files to strangers.

...och...

 

At least four of the programs analyzed have deployed partial-uninstall features: If users uninstall one of these programs from their computers, the process will leave behind a file that will cause any subsequent installation of any version of the same program to share all folders shared by the "uninstalled" copy of the program.

Typ, om jag delar ut c:hemlighetsstämplat, tar bort KaZaA och installerar det igen så delar jag fortfarande ut c:hemlighetsstämplat. ZOMG, no! Jag har blivit lurad! Kom igen nu... Att lämna inställningar m.m. efter avinstallation är visserligen fruktansvärt dålig programmeringspraxis, men "a feature deployed to cause users to share files inadvertently"? Snälla...

 

Vidare:

 

At least three of the programs analyzed have deployed a feature that will search users' hard drives and "recommend" that users share folders that contain certain "triggering" file types, which usually include document files, audio files, audiovisual files, and image files.

Typ, programmet hittar några filmer i c:kunduppgifter och föreslår att den mappen ska delas ut. Användaren accepterar. ZOMG, no! Jag har blivit lurad!

 

Mönstret är ganska tydligt; man klassificerar allt annat än att användaren pekar på en fil som därefter delas ut som "features that can cause users of these programs to share files inadvertently". Bokstavligen, alltså; även att mappar indexeras "recursively", dvs att alla filer i dem delas ut, grinas det på. Man lägger därefter skulden på programmen för att dessa "förvirrande" funktioner finns, anklagar dem för att avsiktligen försöka lura okunniga användare och drar in diverse trams om att barn och ungdomar luras in i problem med rättvisan.

 

De här 80 sidorna kan i princip summeras i ett ord: PEBKAC.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det är ju tydligt att det är personer med noll koll som gjort denna rapporten, och för övrigt så är det bara fjortisar och okunniga som använder dom nämnda programmen.

 

Men i USA ger dom iallafall inte statligt stöd till en antipirat organisation som bryter sitt eget lands lagar.

Sen så dröjer det nog inte länge innan EU kommer upp med något lika dumt, om inte värre.

 

Och nej jag orkar inte med en USA vs Rödingarna-tråd. :/

Men jag orkar inte heller med IQ befriade kommentarer som att dom ska ta sitt förnuft till fånga om dom har något, sen när representerade Patentverket en hel världsdel kan man ju fråga sig. Jag gillar dom inte heller, vare sig det är Sverige's, Japan's eller USA's patentverk. Iallafall inte som dom är nu.

Den som är utan synd må kasta första stenen är ett bra uttryck, och kan användas i detta fallet som att ni som kommer med erat "landet i väster" kan ju ta en titt på hur mycket bättre är Sverige först.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

jag vet iallafall att jag får gratis sjukvård även om jag inte är försäkrad genom jobbet. /OT

 

håller med. om man använder dem programmen så skriker man: "våldta min dator!".

 

Saken är att i USA är istortsätt ingenting statligt, därför även ingen "antipiratbyrå". det spelar egentligen ingen roll om den är statligt eller inte, det är fel i vilket fall.

 

konst och kultur ska delas och vara tillgängligt för alla och ska kunna skapas av alla, det ska inte vara beroende av en ekonomisk vinst. sånahär lagar motverkar just det.

kopiering, plagiering, delning; det ska uppmuntras. kultur kan man inte få för mycket av.

 

kultur och skräpkultur är inte samma sak. skräpkulturen hör hemma i soptunnan och ska inte uppmuntras. med skräpkultur menar jag att man sysslar med konst för pengarnas skull (50 cent, Madonna, Britney, Ricky Martin OSV). MTV skiten ska bort. Det är också dem som är mest emot spridningen av kultur.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det är fortfarande värre med statligt stöd för antipiratorganisationer, det är som att betala skatt för att göra sina barn till brottslingar.

 

Men jag håller inte med dig om att allt ska vara gratis, det skulle helt enkelt inte fungera för då skulle ingen ha råd att göra något. Dom som är dedikerade till det dom gör är dom som släpper bra saker också, det är precis vad man ser i spelvärlden. Ett dedikerat team på ett spelföretag gör ett bra spel som fansen älskar, medans dom spelföretag som bara är ute efter snabba pengar köper filmlicenser...

 

"MTV-kulturen" avskyr jag med, även fast det säkert spelas något relativt bra band då och då på kanalen, så man kan inte dra alla över en kant.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

pengarna kommer från föräldrarna hur du än gör. den tar bara en annan väg.

 

jorå. dem som gör bra kultur just nu får ingenting för det. kulturen ska vara en hobby och en kärlek, ingenting man ska tjäna pengar på. dessutom ska kultur vara gratis att skapa, därför kan man inte dra paraleller med ett spelföretag, det är ett så mycket större projekt.

 

du har faktiskt rätt med det där på mtv, jag såg long arm of the law med looptroop där för nån månad sen. gissa om jag blev förvånad (:

kl. 4 på morgonen, men ändå

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Klart att de inte representerar hela världsdelen, eller ens hela USA. USA:s patentverk, USPTO, representerar helt enkelt USA:s patent- och varumärkessystem. Ett av problemen med USPTO är att deras verksamhet helt bedrivs med inkomsterna från patentbehandlingsavgifterna, vilket skulle kunna innebära att deras beviljningskrav har sänkts, för att få in fler ansökningar och därmed mer pengar. (USPTO har beviljat många helknasiga patent. Vad sägs om ett patent för ett sätt att gunga? Sitt på gungan, snurra upp repen, och släpp. Gungan snurrar tillbaka. Patenterat. En evighetsmaskin? Patenterat.) Så deras objektivitet gentemot storföretagen kan definitivt ifrågasättas.

 

På den punkten har vi väl fortfarande en fördel i Europa. Än så länge. (Det europeiska patentverket beviljar i och för sig många dumma patent, främst mjukvarupatent, men de är åtminstone inte lagligt bindande enligt patentkonventionen.)

 

Men i USA ger dom iallafall inte statligt stöd till en antipirat organisation som bryter sitt eget lands lagar.

Hur menar du att vi har statsstödda antipiratorganisationer? Svenska Antipiratbyrån är det så vitt jag vet inte. :P

 

kultur och skräpkultur är inte samma sak. skräpkulturen hör hemma i soptunnan och ska inte uppmuntras. med skräpkultur menar jag att man sysslar med konst för pengarnas skull

Och vem är du att bestämma vad som är skräp och vad som inte är skräp? Att bestämma huruvida kultur ska få vara ett levebröd eller hobby? Vad du kan erbjuda är ju bara godtyckliga gränsdragningar enligt din personliga smak. :P

 

Men jag håller inte med dig om att allt ska vara gratis, det skulle helt enkelt inte fungera för då skulle ingen ha råd att göra något.

Det är å andra sidan omöjligt att säga. Vem vet vilka försörjningslösningar som skulle kunna komma exempelvis av att patent- och upphovsrätten avskaffades? :P

 

 

 

Hela upphovsrättsdebatten är iallafall alldeles för stor och komplicerad för att avgöras eller ens förstås av några inlägg på ett forum. Det bästa man kan göra är att inse hur mycket man inte vet. JAG har då ingen aning. :)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

kultur och skräpkultur är inte samma sak. skräpkulturen hör hemma i soptunnan och ska inte uppmuntras. med skräpkultur menar jag att man sysslar med konst för pengarnas skull

Och vem är du att bestämma vad som är skräp och vad som inte är skräp? Att bestämma huruvida kultur ska få vara ett levebröd eller hobby? Vad du kan erbjuda är ju bara godtyckliga gränsdragningar enligt din personliga smak. :P

 

självklart. så är det alltid. jag skulle kunna skriva imo efter istortsätt varje inlägg jag lagt i det här forumet, men jag orkar inte (:

 

trodde faktiskt det var lite underförstått imo ^^

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det är bara en tidsfråga innan Amerika flygbombar Pirate Bay. :rolleyes:

 

det är väl ändå så att det var dem som fick de svenska myndigheterna att köra razzia och ha kul med pirate bays server? Kanske inte flygbomb men fult så irriterande för dem som utnyttjar Pirate Bay tror jag.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det är bara en tidsfråga innan Amerika flygbombar Pirate Bay. :rolleyes:

 

Rätt roligt att de försöker få fildelning att se ut som "The worst threat against all mankind".

 

Ja, det borde ju räcka med att det är "The worst threat against all culture".

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

självklart. så är det alltid. jag skulle kunna skriva imo efter istortsätt varje inlägg jag lagt i det här forumet, men jag orkar inte (:

 

trodde faktiskt det var lite underförstått imo ^^

Jo, det är i och för sig sant, men det är ju Internet -- man kan ju aldrig veta. :)

 

det är väl ändå så att det var dem som fick de svenska myndigheterna att köra razzia och ha kul med pirate bays server? Kanske inte flygbomb men fult så irriterande för dem som utnyttjar Pirate Bay tror jag.

Även ganska irriterande för oss som inte vill att svenska myndigheter ska agera som förlängningar av USA:s underhållningsindustri. :P

 

Det är bara en tidsfråga innan Amerika flygbombar Pirate Bay. :roll:

 

Rätt roligt att de försöker få fildelning att se ut som "The worst threat against all mankind".

 

Ja, det borde ju räcka med att det är "The worst threat against all culture".

Det spelar väl ingen roll, båda parollerna är ju lika fel.

 

Inte ens om vi snackade om piratkopiering (istället för fildelning) skulle det stämma.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Som alltid tänker jag argumentera för den som alla andra argumenterar emot. Inte för att jag håller med dem helt, utan för sakens skull :P:

 

* För det första är det rätt obvious (som man säger på ren svenska) att fildelningen av bland annat animé ganska totalraserar gemene fjortis' uppfattning om upphovsrätten. Animé idag är något som man SKA och HAR RÄTT till att få gratis från nätet, punkt! Så är det kanske inte alla, men ganska många, som tycker. De blir UPPRÖRDA när man säger till dem att det faktiskt är olagligt, och skruvar och vrider på sig in i det sista för att försvara sin "RÄTT" att gratis ta del av andras kommersiella produkter. Vilket är rätt oroväckande.

 

* Att fildelningsprogrammen kan bli en rättslig säkerhetsfråga är inte så korkat som man kan tro. Visst, programmen delar inte självmant ut vilken information som helst på burken, men det blir jäkligt lätt att göra ett misstag, vilket det inte är om man inte har något fildelningsprogram alls. Och misstag görs alltid. Alltid. För att inte misstag ska göras måste man ha typ 10 säkerhetsspärrar. Att påstå att programmen är designade för att "lura" folk är 100% löjeväckande, men att en oförsiktig användare kan göra en miss är rätt uppenbart. Och det är väl den risk som de ser som ett hot. Eller nåt.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Andra saker som oförsiktiga användare har gjort...

 

- Tagit hem känslig data, okrypterat, på laptops eller USB-minnen som sedan försvunnit

- Porrsurfat på jobbet och fått virus/maskar osv

- Haft samma enkla lösenord överallt

- Öppnat spam-mail och laddat ner/klickat på länkar i dem

- Haft lösenordet på en post-it lapp på skärmen/väggen

 

Jag vet inte om någon lyckats göra försvarshemligheter tillgängliga via Bittorrent eller DC eller vad man nu använder, men det ovan har hänt flera gånger. Men inte säger man att vi ska förbjuda USB-sticks eller mail?

 

Piratkopiering bryter mot upphovsrätten och bör behandlas som ett upphovsrättsbrott. Att folk är dataanalfabeter är inte specifikt ett problem som har med fildelning att göra och det är rätt onödigt att försöka framställa det så

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Det är bara en tidsfråga innan Amerika flygbombar Pirate Bay. :rolleyes:

 

det är väl ändå så att det var dem som fick de svenska myndigheterna att köra razzia och ha kul med pirate bays server? Kanske inte flygbomb men fult så irriterande för dem som utnyttjar Pirate Bay tror jag.

 

Detta skedde ju strax efter det att den nya lagen trädde i kraft i juni förra året.

Saken är den att det lite lustiga är att myndigheterna får inte gå in och kolla om man har piratkopierat material om det inte är såpass grovt att man kan hamna i fängelse för det. Och enda gången man kan göra det är om materialet innehåller t ex barnpornografi.

Fick reda på detta när jag var på föreläsningen Absolut Internet.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share


×
×
  • Skapa nytt...