Hoppa till innehåll
Anime.se

Full Metal Panic!


Meatrose
 Share

Rekommenderade inlägg

rEdOoGQEb.png

Titel: Full Metal Panic!

Genre: Mecha, Action, Drama, Romantik, Humor

Skapare: Gatoh Shoji

Format: Light Novels

Längd: Ongoing

 

 

Bakgrund

 

 

Full Metal Panic! är ursprungligen en serie böcker, inget annat. Animen bygger inte på någon manga utan adapteras direkt från dessa. Den första boken, Full Metal Panic: Tatakau Boy Meets Girl, släpptes den nionde september 1998 och den tjugonde boken släpps faktiskt idag, den tjugonde februari 2008. Den går under namnet Full Metal Panic: Semaru Nick of Time och förväntades vara den sista boken i serien. Så blev det dock inte, det har precis bekräftats att den sista sidan pryds med ett "to be continued". Det låter dock på författaren som om nästa bok kommer avsluta handlingen.

 

Dessa böcker är uppdelade i två olika kategorier. Antingen hör boken till "Main Story" eller också är den en "Sidestory Compilation". Den tjugonde boken som släpps idag hör till Main Story och är den tionde i ordningen. Hälften av böckerna består med andra ord av dessa korta historier som författaren älskar att skriva. Varje sådan bok innehåller ungefär fem kortare historier som fokuserar på humor och som väldigt sällan har någonting med Full Metal Panic!s riktiga handling att göra.

 

 

Världen

 

 

Den värld som Full Metal Panic! utspelar sig i påminner väldigt mycket om vår egen. Eftersom ordet mecha återfinns i genre-specifikationen förekommer det självklart en del skillnader. Vi kommer in i handlingen då året är 1999. Kalla Kriget rasar fortfarande och Kina har delats upp i två olika fraktioner; nord och syd. Hong Kong är även det delat på mitten på ett sätt som för tankarna till Berlin. The Peoples Liberation Committee (North China) och the Democratic Chinese Alliance (South China) har delat landet längs Kinas viktigaste vattenväg; floden Changjiang. Tack vare ett nyligen signerat fredsfördrag är nu stridigheter förbjudna i Hong Kong men läget mellan de båda fraktionerna är spänt.

 

Det här är naturligtvis inte det enda som skiljer sig. 1991 användes en atombomb i Gulf-kriget och detta ledde till det femte Mellanöstern-kriget. Efter att detta krig inletts valde Sovjetunionen att åter invadera Afghanistan och lyckades med detta. I den här världen blev Mikhail Gorbachev lönnmördad vilket ledde till att Perestroika, den ekonomiska reform som introducerades i juni 1985, lades på is. Den kanske viktigaste skillnaden är den teknologiska. I den här världen används mechas, så kallade Arm Slaves, i strid. Black Technology är centralt för handlingen men jag tänker inte säga något mer om det.

 

 

De centrala karaktärerna

 

 

HNrJdIbUA.pngolCPHDtgk.png

NUZlSqOGN.pngXfPaunOzv.png

Namn: Sagara Sousuke

Seiyuu: Seki Tomokazu

 

Sousuke är en av Full Metal Panic!s två huvudroller. När han var 2-3 år gammal räddades han ur ett brinnande plan av sin nuvarande överordnade Andrei Kalinin. Sousuke fick växa upp i olika delar av världen och med ett förflutet som barnsoldat hör han nu till organisationen Mithrils främsta elitsoldater. Mithril är en antiterroristorganisation som rår sig själv och som inte svarar under något land i världen. Inte ens den amerikanska armén kan matcha deras högteknologiska arsenal.

 

Sergeant Sagara Sousuke är stationerad på Mithrils undervattensfort till ubåt "TDD-1 Tuatha de Danaan" och är Arm Slave-specialist. Tack vare sin bakgrund och hans naturliga talang är han extremt skicklig på i princip allt som har med krig att göra. Han är å andra sidan extremt fumlig när det gäller att socialisera, något som diverse personer i Sousukes omgivning mer än gärna påpekar eller ger honom skäll för.

 

 

hVsXOfXVC.pngrHLpOtntC.png

EYiGpVFtk.pngfuHUyFOOF.png

Namn: Chidori Kaname

Seiyuu: Yukino Satsuki

 

Kaname är seriens andra huvudroll och är vid första anblick en helt vanlig high school-tjej, om nu skolans mest populära tjej kan anses vara "vanlig". Hennes popularitet är dock inte det enda som skiljer henne från mängden. Hon har ett ruggigt temperament, vilket en viss sergeant snabbt blir varse, men är innerst inne en väldigt varm och emotionell tjej. Kaname bär på en mörk hemlighet och klassas av Mithril som en "Whispered". Denna term har på något sätt med Black Technology att göra men vad vet man inte. Så snart hennes Whispered-förmågor uppdagas får diverse terroristorganisationer upp ögonen för henne och Mithril bestämmer sig för att hon måste få beskydd. Problemet är bara att hon inte själv får veta att hon skyddas från något, då hon själv inte har en aning om den diagnos som ställts eller vad den innebär.

 

Kanames mor dog i cancer fyra år innan det att vi kastas in i handlingen och hon försökte då rymma hemifrån men lyckades inte. Förhållandet mellan Kaname och hennes pappa är inte bra men hon verkar komma någorlunda bra överens med lillasyster Ayame. När hon väl började på Jindai High School flyttade hon till en egen lägenhet. Varifrån pengarna kommer är oklart men troligtvis finansieras den av hennes pappa som då förmodligen skickar pengar från New York. Kaname lever ett vanligt liv, tror hon i varje fall. Hon får leva i den illusionen tills dess att en ny elev börjar i hennes klass. Den här killen verkar vara armé-fanboy samt totalt socialt handikappad och som om detta inte vore nog har han ovanan att hela tiden vara på samma ställe som hon.

 

 

TCEPBlRlh.pngymulRGTns.png

Namn: Teletha "Tessa" Testarossa

Seiyuu: Yukana

 

Tessa är, sitt utseende till trots, Sousukes befälhavare och dessutom kapten på TDD-1 Tuatha de Danaan. Som person är hon en blyg och sött fumlig tjej men när hon agerar kapten syns en annan sida av henne. Tessa kommer egentligen från USA men växte upp på diverse ubåtar och militärbaser runt om i världen. Hennes uppväxt påminner på så sätt lite om Sousukes men där den senare växte upp med ett automatvapen i händerna, duckandes för vinande kulor, växte Tessa upp i en betydligt mer skyddad tillvaro. De saker de ändå har gemensamt i sitt bagage var kanske det som fick Tessa att identifiera sig med Sousuke och idag är hon förälskad i honom.

 

Folk i deras omgivning ser detta då Tessa trots sin blyghet inte döljer sina känslor så väl. Sousuke är dock totalt ovetandes eftersom han har noll erfarenhet av emotionell interaktion med andra människor. Tessa ansågs för övrigt vara ett underbarn som endast överträffades av hennes äldre bror, något som troligtvis ligger som grund till hennes sätt att ibland tveka på sig själv. Hon är däremot envis som få och hon blev befordrad till kapten över TDD-1 redan vid 16 års ålder.

 

 

dNFKpPsZr.pngMwRxNovUY.png

Namn: Kurz Weber

Seiyuu: Miki Shin'ichirō

 

Kurz har graden sergeant och är en del av SRT (Special Response Team), samma elit-insatsstyrka som Sousuke är med i. De är nära vänner och tillsammans med den tredje medlemmen, Melissa Mao, utgör de Mithrils spjutspets. Kurz är en skämtare och en charmör. Han har ett förflutet som fotomodell och sysselsätter sig gärna med att försöka få Melissa på rygg. Han sätter definitivt krydda på tillvaron för de andra medlemmarna i SRT men han bidrar också med mycket annat. Han är en väldigt skicklig AS-pilot och även om Sousuke briljerar på det området är Kurz åtminstone den bästa prickskytten.

 

 

jBKGxtMTI.pngGveSvAJCH.png

Namn: Melissa Mao

Seiyuu: Neya Michiko

 

Melissa är en tjej med skinn på näsan. De andra två medlemmarna i SRT ser upp till henne, inte bara för att hon är äldre utan även för att det faktiskt är hon som bestämmer när de är ute i fält. Hon är också en väldigt skicklig AS-pilot, även om Kurz med åren har passerat henne. Sousuke är dock i en liga för sig. Melissa kan uppfattas som rent oförskämd och skräder inte orden när hon tycker att något är fel. Gentemot Kurz och Sousuke agerar hon mer som en storasyster och stämningen i teamet är väldigt bra. Hon gillar att retas med dem båda och även om hon inte visar det utåt så tycker hon nog att Kurz och hans stundtals skamliga förslag är en ljusglimt i vardagen.

 

Melissa gillar att dricka och när hon inte roar sig med Sousuke eller Kurz brukar hon tycka om att reta gallfeber på Tessa. De har en relation som inte tar hänsyn till skillnaden i grad och under allt oskyldigt gnabb är det tydligt att de båda bryr sig mycket om varandra.

 

 

Seriens olika element

 

 

Full Metal Panic! varvar olika element ganska friskt. Trots att den emellanåt bjuder på ren komedi lyckas den även bjuda på fin karaktärsutveckling och ett drama som djupnar ju längre in i serien man kommer. Mycket av humorn ligger i det som utspelar sig i skolan. Sousuke är som en varg i fårakläder och hans enorma tillkortakommanden på det sociala planet leder till en uppsjö av galna situationer.

 

De övriga genre-beteckningarna går mer hand i hand med huvudhandlingen, det vill säga det som oftast utspelar sig utanför skolan. Gatohs sätt att varva dessa element, vilket han enligt mig gör väldigt bra, är en av flera anledningar till att serien lyckades bli så pass populär som den blev.

 

Då så, eftersom det här är ett animeforum bör jag väl komma in på just animen. Det finns än så länge tre säsonger och den här tråden är till för samtliga FMP-titlar. Jag kommer inte gå in i detalj på handlingen i de tre serierna utan nöjer mig med en kortare introduktion.

 

 

Full Metal Panic! som anime

 

 

kGDSUXSBJ.png

Titel: Full Metal Panic!

Genre: Action, Mecha, Humor, Romantik, Drama

Sändes: 08-01-2002 till 18-06-2002

Studio: Gonzo

Regissör: Chigira Koichi

Längd: 24 avsnitt

 

 

Denna första säsong animerades av studion Gonzo, sändes under den senare hälften av 2002 och går rätt och slätt under seriens namn; Full Metal Panic!. Serien skulle egentligen ha visats på TV tidigare men den blev stoppad på grund av vad som hände i USA den 11:e september.

 

Gonzo tar ut svängarna en aning men följer böckerna ganska bra ändå. Det vi får se under dessa 24 avsnitt är handlingen från de tre första Main Story-böckerna; Tatakau Boy Meets Girl, Hashiru One Night Stand och Yureru Into The Blue, men dessutom ett par sidestory-element och några idéer som Gonzo själva hade.

 

Gonzo har gjort en väldig massa anime genom åren och kvalitén skiftar naturligtvis. Den här gången lyckades de bra och enligt mig lyckas de skapa en tillfredsställande balans mellan seriens olika element. Kunde det ha gjorts bättre? Ja visst, även om serien fick ett mycket bra mottagande skulle det snart visa sig att det kunde göras ännu bättre.

 

 

bMSxwvMVV.png

Titel: Full Metal Panic? Fumoffu!

Genre: Humor, Romantik

Sändes: 26-08-2003 till 18-11-2003

Studio: Kyoto Animation

Regissör: Takemoto Yasuhiro

Längd: 12 avsnitt

 

 

Full Metal Panic? Fumoffu! skiljer sig en del från föregångaren och kanske främst av två anledningar:

 

1) Den producerades av Kyoto Animation istället för Gonzo

 

2) Den bygger på sidestory-böckerna och har därför ingen röd tråd i handlingen.

 

Kyoto Animation har gjort sig kända för att ta väl hand om de karaktärer de har att göra med. Den här serien är inte ett undantag. Allt från karaktärsdesign till visuell karaktärs-regi och regi av röstskådespelarna håller i vanlig ordning väldigt hög klass. Animationerna tog naturligtvis ett kliv framåt även de.

 

Fumoffu saknar mecha-action och fokuserar istället på livet i och kring skolan (läs: där de flesta komiska situationer uppstår). När serien visades på TV bestod den av 11 avsnitt men till DVD-utgåvan tillkom det 12:e. De allra flesta avsnitten består av två kortare historier som i regel är helt fristående. Då avsnitten inte direkt har med varandra eller FMP!s "riktiga" handling att göra kunde KyoAni i princip välja fritt bland alla de korta historier som Gatoh då hade knåpat ihop. Resultatet är en ren humor-serie som fick stående ovationer från fansen.

 

Trots att det mesta kretsar kring Sousukes skolliv får vi återse ett gäng karaktärer från Mithril. Mot slutet av serien bestämmer sig Tessa för att hon har gjort sig förtjänt av lite semester och hon ser då till att, likt Sousuke, få fejkade identitetshandlingar från Mithril och en passande liten bakgrundshistoria. Hon ser naturligtvis genast till att bli accepterad som utbytesstudent och hamnar i samma klass som Kaname och Sousuke. Den senare har nu helt plötslig två personer att beskydda och samtidigt som detta suger musten ur honom trissas rivaliteten mellan Kaname och Tessa upp.

 

Fumoffu dyker ofta upp när folk reflekterar över vilken den bästa animekomedin är. Personligen har jag ofta svårt för just animekomedier men det här är en av få som går hem. KyoAni lyckas väldigt bra även den här gången. Utöver faktumet att de fyller 12 avsnitt till bredden med komik som är betydligt bättre än den föregångaren bjöd på tar de dessutom animationer och visuell regi till en för serien ny nivå. Det finns ingen anledning till att inte ge den här serien en chans. Se dock för guds skull till att se Full Metal Panic! först. Humorn i Fumoffu träffar betydligt bättre om man redan är bekant med karaktärerna, deras bakgrund och personligheter samt deras relationer till varandra.

 

 

WWhHuBSeR.png

Titel: Full Metal Panic! The Second Raid

Genre: Drama, Action, Romantik, Mecha

Sändes: 13-07-2005 till 19-10-2005

Studio: Kyoto Animation

Regissör: Takemoto Yasuhiro

Längd: 13 avsnitt

 

 

Full Metal Panic! The Second Raid är även den producerad av Kyoto Animation och den tar vid där Full Metal Panic! slutade. Det har naturligtvis gått lite tid däremellan men de hoppar inte över något material från böckerna.

 

Eftersom den bygger vidare på handlingen från den första serien tänker jag inte gå in på vad som händer i TSR. Jag kan däremot avslöja att det här är den FMP-säsong som jag tycker överlägset bäst om. Humorn får ta ett steg åt sidan för att släppa fram mer action men framför allt betydligt mer drama och karaktärsutveckling än någon av de tidigare säsongerna. All humor är naturligtvis inte borta men att TSR är mörkare och mer seriös än sina föregångare råder det inga tvivel om.

 

TSR bygger på Main Story-böckerna Owaru Day by Day (Upper Volume) och Owaru Day by Day (Lower Volume) och Kyoto Animation gör ett väldigt bra jobb med den här adaptionen. De "återställer" serien så att den åter kan följa böckerna till punkt och pricka. Detta utförs på ett bra sätt och har man inte läst böckerna märker man inte ens att något rättades till. De väljer dock att själva göra ett par saker som skiljer sig från böckerna men sättet de gör det på resulterar i att animen efter sista avsnittet återigen står redo att blint följa böckerna. En skillnad är att de valde att byta kön på tvillingarna som syns i bilden ovan. I böckerna var de män och de som har sett TSR kan nog hålla med mig om att könsbytet var ett bra drag.

 

Det här är väl för övrigt den av Kyoto Animations serier som skiljer sig mest från de övriga. Om man tidigare trodde att de bara kan animera drama, romantik och komedi ändrar man snabbt uppfattning efter att ha börjat se på den här serien. Allt ser förbannat snyggt ut och regin ligger i vanlig ordning på en mycket hög nivå. Skulle man ha något att klaga på får man snarare ta det med författaren.

 

 

Full Metal Panic! i framtiden

 

 

Observera att återstoden av posten kommer handla om chansen att vi får se mer FMP animeras i framtiden. Det är mina personliga reflektioner och har således inte så mycket med de ovan introducerade serierna att göra.

 

Som jag inledningsvis nämnde släpptes precis den tjugonde boken i serien. Bokens titel är Semaru Nick of Time och det visade sig att den inte avslutade serien. Fans runt om i världen vill ha en fortsättning på animen och många ställer sig frågan; "varför gör de inte mer?"

 

För att kunna resonera sig fram till ett något sånär logiskt svar måste man vara införstådd med vad böckerna berättar. Jag tänkte ställa upp en kort lista med de tio Main Story-böckerna som hittills har kommit ut, samt visa vad som har animerats.

 

 

Full Metal Panic: Tatakau Boy Meets Girl (FMP! 01-07)

 

Full Metal Panic: Hashiru One Night Stand (FMP! 09-12)

 

Full Metal Panic: Yureru Into The Blue (FMP! 18 + FMP! 20-24)

 

Full Metal Panic: Owaru Day by Day (Upper Volume) (FMP!TSR 05-07)

 

Full Metal Panic: Owaru Day by Day (Lower Volume) (FMP!TSR 07-13)

 

Full Metal Panic: Odoru Very Merry Christmas - återstår att animera

 

Full Metal Panic: Tsuduku On My Own - återstår att animera

 

Full Metal Panic: Moeru One Man Force - återstår att animera

 

Full Metal Panic: Tsudou Make My Day - återstår att animera

 

Full Metal Panic: Semaru Nick of Time - återstår att animera

 

 

Det låter på Gatoh som om nästa bok verkligen blir den sista men oavsett vilket står det klart att det som hittills har animerats utgör mindre än hälften av handlingen. Jag anser mig vara hyfsat insatt i situationen men om någon skulle fråga mig "kommer det komma mer FMP?" skulle jag behöva svara "jag vågar faktiskt inte uttala mig". Om jag var tvungen att välja mellan ja och nej skulle jag välja att svara ja. Gatoh har en mycket god relation till Kyoto Animation och i dagsläget skulle det kännas ologiskt om någon annan studio fick spinna vidare på serien. Jag tror inte ens att Gatoh skulle låta någon annan studio göra det med tanke på hur KyoAni presterade. Det finns i varje fall enligt uppgift gott om FMP-fans hos KyoAni och deras goda relation har lett till att Gatoh har skrivit manus samt hjälpt till att regissera delar av andra serier. Han ligger bakom Suzumiya Haruhi no Yuuutsu episod 11 samt Lucky☆Star-episoderna 5, 12 och 22.

 

Hur kommer det sig då att inget mer har blivit animerat? Ja det går ju inte att ge något definitivt svar på frågan men faktumet att Kyoto Animation har haft fullt upp med andra projekt kan ju ses som en av anledningarna. Om man dessutom tittar närmare på de böcker som återstår att adaptera till anime kan man dra fler slutsatser. Den mörkare och mer seriösa handlingen och utvecklingen i TSR är bara en försmak om vad som komma skall. Odoru Very Merry Christmas bjuder på lite "klassisk FMP" där humor och action varvas om vartannat. Därefter blir det dock betydligt mer mörkt i och med det att FMPs egentliga huvudhandling introduceras i den sjunde boken och det scenariot som inleds där har ännu inte avslutats. Det finns ingen naturlig punkt i handlingen där man skulle kunna avsluta en säsong om man inte har för avsikt att inom en relativt snar framtid fortsätta med resten av serien. Jag skulle tro att ingenting kommer hända på animefronten förrän serien har nått sitt slut, om något kommer hända över huvud taget vill säga.

 

Jag vill definitivt se mer FMP! och jag hoppas att Kyoto Animation förr eller senare uttalar sig om seriens framtid. Något som jag nästan definitivt kan garantera är följande; om de väl väljer att animera mer FMP kan det i princip ses som ett löfte om att fullborda hela serien.

  • Uppröstad 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Till att börja med vill jag bara säga bra skrivet Ros. Den här läsningen var riktigt intressant och att du gav egna tankar kring en eventuell fortsättning gjorde det hela än bättre.

 

FMP för mig först och främst är humor delen i serien, även fast den action som finns är bra så föredrar jag åtminstånde humor delen mera. TSR som sagt var blev ju lite mer seriöst än de två första säsongerna och gjorde det hela mer spännande också. Och all denna läsning får mig också att minnas hur bra FMP är så att börja se om på allt kommer nog ske snarast! Beställde ju även Fumoffu nyligen och får väl vänta snällt på att den ska komma.

 

Även böckerna verkar intressanta och kan nog bli ett inköp av i framtiden. Tack igen för en skön stund framför burken och anime.se.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Mycket bra skrivet inlägg!

Att vi kommer att få se mer av FMP tycker jag är en självklarhet, eftersom att serien har en sån stor "fan-base" och att det återstår mycket att animeras från mangan.

 

Man får ju se vad KyoAni planerar efter Clannad.

Antingen tror jag att det blir en ny säsong av Suzumiya Haruhi eller en ny säsong av FMP, för mig spelar det ingen roll eftersom att jag ser fram emot en ny säsong av båda serierna ;).

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Tackar bägge två.

 

Blå: jo böckerna kan definitivt vara en bra investering. Enda problemet är att det troligtvis kommer dröja länge innan de finns översatta. Men den som väntar på något gott väntar sällan för länge. Det ordspråket retar nog gallfeber på de som vill ha mer anime däremot. ;)

 

 

Tsukasa-san: Haruhi 2 har de ju bekräftat, så den behöver du nog inte oroa dig för, men på FMP-fronten har det varit dött som i graven sedan den 26:e maj 2006 när TSR-OVA:n visades. Om nu Nick of Time verkligen hade avslutat serien så hade jag nog vågat hoppas på ett FMP!-relaterat uttalande från KyoAni någon gång under året, men just nu känns det mer avlägset än så dessvärre. Man ska dock aldrig säga aldrig, och utan att veta hur dialogen går/har gått mellan Gatoh och KyoAni så är det omöjligt att vara säker.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Först ja rekomendarar verkligen att folk ser den här animen och sen xD

 

mycket bra skrivet ja njöt av att läsa de fast ja har sett alla 3 fmp flera gånger om. och det med att om dom skulle göra nåt i framtiden gav mig verkligen förhoppningar för hoppas verkligen på de för detta är en serie som jag har gillat mer än dom andra , hade tillomad sålt min tumme för en serie till om fmp :D

 

Min favourit är fmp, men dom andra minst lika bra , men tyckte dom fick med lite mer av hans förflutna i den första serien som gjorde att ja tyckte den var lite mer intressant som hur dom blev recruitade in i den gruppen dom är i osv ;) + gouron e lite av favourit skurk xD kan ha lite me de o göra också xD

 

 

måste verkligen skaffa dom där böckerna men problemet i växjö är han som har manga affären med bara manga i verkar bara ha öppet lite när han själv vill och de ligger i en källare så är nog nån som har den som en hobby, men bokia och dem har juh inte fmp och kan inte beställa på internet så vet inte va som återstår , åka till en annan stad eller göra inbrott i den där källaren xD

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

mohaha såg lamporna var tända i källaren så han har beställt alla full metal panic böcker te mig nu men skulle bara tacka enmort för utan dig hade ja aldrig vetat vilka böcker som serien var.

 

 

Så Meatrose ett stort <3 och tack :D och nu ska ja påbörja mitt projekt att läsa min först manga bok(full metal panic givetvisst) istället för bara kolla på anime.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

usch... nu påminde du mig om att jag måste beställa de 2(?) första engelska volymerna av lightnovel:erna snarast möjligt... jag som börjar få ont om kontanter :S

 

a well... verkar bara släppas en volym per år så har gott om tid på mig att spara ihop tillräckligt med pengar.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jico: hehe, nemas problemas... jag är bara glad att valet att introducera FMP som Light Novel-serie och sedan väva in animeprojektet faktiskt ledde till något. ;)

 

En sak bara, du skrev att du skulle läsa dina första mangaböcker nu efter att ha beställt och det fick mig att fundera över vad du har beställt (eller vad du trodde att det var du beställde). Det finns mangavolymer av FMP, men de mangor som cirkulerar är inte "riktiga" FMP. De böcker som "är" FMP ligger på löst räknat 300 sidor text med kanske 5-10 bilder sammanlagt. Så det är alltså inga mangavolymer. Du kanske visste det redan, men jag tänkte bara skriva det i varje fall så du slipper bli totalt besviken när böckerna anländer. ^^

 

Dread: Du kommer nog inte få några problem med stålarna som sagt med tanke på hur ofta de kommer att ges ut. Dock verkar det som om de kommer ges ut oftare än en gång om året. Första boken släpptes den 11:e september 2007 (ironiskt med tanke på att den första animeserien sköts upp på grund av vad som hände den dagen ^^), bok #2 släpptes den 8:e januari 2008 och bok #3 ska släppas den 17:e juni i år. Om de kommer fortsätta släppa dem med 4-5 månaders mellanrum återstår väl att se.

 

Jag såg nu för övrigt att det verkar som om Full Metal Panic! The Second Raid slutligen kommer släppas som DVD-box. Tidigare hade den bara släppts som lösa volymer där den första även fanns som Limited Edition till vilken en samlarbox hängde med. Vi får väl se om datumet stämmer, men den 20:e maj 2008 verkar som ett aktuellt datum.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

ja tänkte läsa båda , både light novels och den mangan som cirkulerar, när ja läste de här så bestämmde ja mig :D jo ja har beställt mangan men ska även ha light novels som ja ska börja med senare när ja är färdig me mangan "äkta fmp fan ;) * även om mangan skulle suga så är de fint o ha de som samling eftersom de är min favourit serie.

 

haha du ingen fara så länge chidori och Sousuke är med så blir ja inte besviken :D

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 2 weeks later...
fjantigt, ärligt talat borde det inte kommit upp något sånt innan man posta lr när man blev medlem?

 

Du går med på att inte posta något störande, stötande, vulgärt, hatiskt, hotande, sexuellt anspelande eller något annat material som kan tänkas bryta mot någon tillämplig lag.
Det är jag som lagt till understrykningen av text. Dessutom så står det Forumregler på ett ämne, och eftertexten Läs först.

 

Båda dera är ganska självförklarande.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

fjantigt, ärligt talat borde det inte kommit upp något sånt innan man posta lr när man blev medlem?

1: Registreringsavtalet lyder: Du går med på att inte posta något störande, stötande, vulgärt, hatiskt, hotande, sexuellt anspelande eller något annat material som kan tänkas bryta mot någon tillämplig lag.

 

Det är förvisso så att ditt inlägg i sig inte bröt mot någon lag i nuläget, eftersom det bara var en webblänk (kanske blir annorlunda efter Pirate Bay-målet), men faktum kvarstår att du har brytit mot lagen då du har tillgängliggjort filmer du inte haft rätt till genom att ladda upp dem på en allmän videosajt.

 

2: Det är inte forumets ansvar att se till att medlemmarna har läst reglerna. Det är medlemmarnas ansvar att läsa och förstå dem.

 

Som en vänlig gest brukar vi dock inte göra så mycket mer än att redigera inläggen när nya användare kommer in och länkar till fansubbare och liknande, och de brukar då förstå att det är ett ämne som inte diskuteras direkt här på forumet. Om du inte kan respektera den regeln så finns det andra webbplatser på Internet du kan besöka.

 

Observera att detta inte är moraliserande: Vi struntar fullständigt i vilka lagar du bryter, så länge du inte snackar om det här.

 

 

 

Inte ett ord till om detta i denna tråd, all vidare kommunikation i ämnet får istället föras via PM. Tillbaka till ämnet.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 4 months later...

Tillbaka till ämnet it is! Jag är ledsen över att jag drar upp tråden från de döda... hur som helst;

 

Om vi låtsas att KyoAni kommer göra en till säsong, när tror ni då att vi snarast skulle kunna göra om det? Nu när KyoAni är "klara" med Clannad (OVAn är ju kvar) har de ändå en säsong med Haruhi att göra, och så vitt jag vet verkar de kunna göra ungefär (max) två serier samtidigt.

 

Nu har jag ganska dåligt minne så jag vet inte ifall de har ropat ut någon annan serie än Haruhi s2, och en Lucky Star OVA. Dock så tror jag ändå att det kommer ta ett ganska bra tag innan vi får se en bit FMP igen...

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Tillbaka till ämnet it is! Jag är ledsen över att jag drar upp tråden från de döda... hur som helst;

 

Om vi låtsas att KyoAni kommer göra en till säsong, när tror ni då att vi snarast skulle kunna göra om det? Nu när KyoAni är "klara" med Clannad (OVAn är ju kvar) har de ändå en säsong med Haruhi att göra, och så vitt jag vet verkar de kunna göra ungefär (max) två serier samtidigt.

 

Nu har jag ganska dåligt minne så jag vet inte ifall de har ropat ut någon annan serie än Haruhi s2, och en Lucky Star OVA. Dock så tror jag ändå att det kommer ta ett ganska bra tag innan vi får se en bit FMP igen...

Kyoto Animation är inte klara med Clannad. OVA:n gjordes och släpptes som avsnitt 24 i sista DVD-utgåvan, men i oktober ska dem göra en hel andra säsong av Clannad (med all rätt, eftersom de bara täckt den första halvan av spelet med säsong 1), men dock kommer dem innan den släppa Lucky Star OVA:n.

 

Sen när Clannad är färdigsänd så kommer dem antagligen att sätta igång med andra Suzumiya Haruhi-serien (obs, verkar inte vara en andra säsong, utan en fristående serie). Om de nu inte tar en paus efter Clannad så kommer SuzuHaru 2 börja sändas i april 2009, och sen om det är halv-cour eller hel-cour återstå att se, och sen om dem tar en paus efter den är också helt osäkert.

 

Men om de inte tar några pauser och SuzuHaru 2 blir 12-14 avsnitt lång så kan vi nog förvänta oss ett FMP 3 i juli 2009! Men om vi har hel-cour SuzuHaru 2 samt pauser mellan serierna så kan det dröja ända fram till april 2010 :|

 

Samtidigt lär de inte ta fulla halvårspauser mellan serierna med tanke på att denna paus de har just nu är den första de tagit sedan de blev klara med FMP 2 (då tog dem en paus som varade ett helt år).

Eller ja, pauser och pauser. Det är väl snarare så att dem sitter och jobbar och animerar fram allt för skapa en buffert med serier, precis som nu. Så jag antar att Lucky Star OVA:n och Clannad 2 kommer återigen att slå rekord i animeringskvalitet.

 

Mitt inlägg borde egentligen ha postats i upphovsrätts-forumet ;p

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

 

(obs, verkar inte vara en andra säsong, utan en fristående serie).

 

Jag är ganska säker på att andra säsongen kommer baseras på The Vanishment of Haruhi Suzumiya, Haruhi försvinner och ingen har någonsin hört talas om henne, förutom Kyon som bestämmer sig för att leta upp henne varav Yuki är den enda ledtråden han har, därav vikten på Yuki.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

 

(obs, verkar inte vara en andra säsong, utan en fristående serie).

 

Jag är ganska säker på att andra säsongen kommer baseras på The Vanishment of Haruhi Suzumiya, Haruhi försvinner och ingen har någonsin hört talas om henne, förutom Kyon som bestämmer sig för att leta upp henne varav Yuki är den enda ledtråden han har, därav vikten på Yuki.

 

 

Ja, fristående var väl att ta i, men vad jag menade är att handlingen inte fortsätter från första serien, utan att man kan se Haruhi 2 utan att ha sett första serien.

 

Edit: Juste, glömde denna:

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

...i oktober ska dem göra en hel andra säsong av Clannad (med all rätt, eftersom de bara täckt den första halvan av spelet med säsong 1), men dock kommer dem innan den släppa Lucky Star OVA:n.

 

Sen när Clannad är färdigsänd så kommer dem antagligen att sätta igång med andra Suzumiya Haruhi-serien...

 

Men å, jag som trode att det var SH S2 som de höll på (som prioritet #1) med just nu. Jag som inte ens sett Clannad ännu :/

 

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 1 month later...

Woah. Orkade verkligen skriva hela. Nu kan jag vara nöjd med söndagen :)

 

So, varför jag ogillar FMP:

 

1. Vad är det egentligen som händer i världen? Hur står sig olika nationer till varandra? FMP känns som den ska ta upp det men det gör den inte. Istället handlar den bara om Mithril som... ja vad gör dom egentligen? Slåss mot terrorism? Det som jag huvudsakligen har emot Mithril är att dom inte är bunda till något land (och dessutom är helt okända som grädde på moset) men ändå verkar ha ändlöst med ekonomiska tillgångar.

 

Jag vet inte. Förväntade mig bara hela tiden att det skulle hända något mer globalt, men det gjorde det aldrig.

 

2. Vad är egentligen lambda driven, black technology och whispered? Jag har inget emot att dom undanhåller det, mystik är alltid bra, men det känns inte ens som dom som gjort serien vet svaren. Bara "Släng in nåt övernaturligt, ge det namn och prata aldrig mer om det. Hoppas att folk accepterar det". Det stör mig också just eftersom det är så lätt att fixa. Bara en enkel ursäkt räcker, som typ... X-men. "Next step in human evolution". Enkelt.

 

Just lambda driven tycker jag också är helt absurd. En bit teknologi som kan göra... vad som helst?

 

Whaaa?

 

3. Och så en liten grej bara, men något som jag stör mig på. Jag tycker inte att en serie borde innehålla mechs om det inte behöver det. Och med behöver menar jag att dom inte får någon historia, dom känns helt livlösa (något den delar med Hoshi no Koe). Då kan man lika gärna ha vilket militärt instrument som helst. Som lasersvärd...

 

Dessutom dör aldrig Gauron. Jag hatar när folk 'dör' och sen kommer tillbaks. Det blir bara "men kom igen! die already".

 

...

 

och så är han ful.

 

Vad finns det mer? Jag föll aldrig riktigt för Sousukes sociala inkompetens. Det blev mera *eyebrowraise* än skratt. Förstod aldrig riktigt Gaurons motiv. Han var bara nån hamti damti som hade ihjäl folk for the lulz (och lyckas hijacka ubåtar utan problem (OCH ALDRIG DÖR!)). Chidori... Chidori var rätt ok :)

 

Till sist så var det något i ritstilen som gav mig blodsmak i munnen också. Kan vara alla zick-zick färger i håret :S

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

1: Det hela är en alternativ verklighet. Vissa saker är densamma medan andra saker är påhittade, ungefär som Code Geass-världen. Jag kan hålla med att animen (speciellt första säsongen) är dålig på att skildra detta. Dock går boken mycket mer djupt in i detta.

 

2: Tänk på att hela grejen med Lambda Drive, Black Technology och Whispered är saker vi ännu inte fått reda på. Återigen är detta något originalet går in på i senare volymer (om jag förstått det rätt). Detta kan vara något en tredje/fjärde säsong går in mer på?

 

3: Varför inte? Att FMP lyckas ta med mech i världen som något mer marknära, något som man kan tänka sig existera i vår värld är ju tvärtom ett bra drag. Även om stora 9-metersmechas låter som en framtidsfantasi så känns de mycket mer närmare verkligheten än mechas i, säg, Code Geass eller Gundam. Jag gillar speciellt hur boken går in i cockpitens funktioner, rörelsedetektorerna för styrningen och all electronic warfare och sensorer som finns monterade i dessa mechs.

 

och.. (The Second Raid)

Gauron dör ju helt i andra säsongen ;p

 

Men andra säsongen har ju allt. Grym action, bra drama, spännande moment och lagom mycket komedi att balansera det hela.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Måste säga att jag uppskattade första säsongen väldigt mycket mer än andra säsongen. Tyckte den saknade mycket som säsong ett hade, men nu minns jag inte längre riktigt vad det var jag reagerade på. Men jag minns att säsong två var en besvikelse.

 

Fast den bästa säsongen är nog fortfarande fumoffu.

 

Sen angående lambda driver etc... inga problem för min del. inget man ska tänka djupare i, för det mesta så kommer det en förklaring till det senare.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

2. Yeah well, även om vi inte fått reda på det skulle jag gärna ha åtminstone någon i serien som frågade sig själv vad det är, bara för att ge det en lite mer mytologi och inte bara "såhär är det".

 

3. Nog har den ganska realistiska mechs, men jag tycker bara personligen att det på något sätt känns onödigt att ha med dom om dom inte tillför något speciellt till serien.

 

och.. (The Second Raid)
Gauron dör ju helt i andra säsongen ;p

what?

Du säger att han inte dog där i slutet? Good gawd -_-'

 

Nåja, kanske ser mer av det nån gång när jag har tid :)

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

  • 4 months later...

Alltså, är det bara jag i hela världen som älskar FMP men hatar fumoffu serien? Jag skulle inte orka titta igenom skräpet om jag fick betalt, hehe.

 

Blev så himla besviken när jag började kolla på den. Flubba, hubba och tönterier liksom. Nej, ge mig en fortsättning på the second raid istället innan jag blir galen! :(

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne…

×   Inklistrat som formaterad text.   Klistra istället in som oformaterad text

  Endast maximalt 75 uttryckssymboler tillåts.

×   Din länk har automatiskt inbäddats.   Visa som en länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder med URL.

 Share

×
×
  • Skapa nytt...