Hoppa till innehåll
Anime.se

31 dagar i animens tecken (2011)


Sceleris
 Share

Rekommenderade inlägg

Jag avskyr spoilers som pesten men det kan ju både finnas bra och dåliga saker med dem. Som The Melancholy of Haruhi Suzumiya för mig, jag visste att Haruhi inte är en vanlig flicka och hört lite om den och sett några klipp men när jag väl började titta på den så kände jag att allting var nytt och det jag hade hört hade bara ökat mitt intresse för serien.

 

Sen finns det ju de dåliga delarna med spoilers med, har man t.ex fått reda på en sak kan man oftast plusa ett med ett och få en föraning vad som har hänt för att den saken skulle hända man fick reda på. Det är såklart inte alltid det stämmer för vissa serier har ju sådana plot twists att man aldrig skulle kunna ha anat det.

 

Min värsta spoiler är nog när Klibbnisse började skriva om slutet i Air i Clannad tråden utan att gömma texten. Inte så farligt nu när jag har sett serien men det kanske ändrade helt hur jag såg på serien när jag tittade på den eftersom jag visste en viktig detalj i slutet.

  • Uppröstad 2
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

I flesta fall gillar jag spoilers. Behöver mer och mer anledningar för att faktiskt ta och se en serie så att få veta lite i förväg hjälper mig bara att överväga om jag ska se den eller ej.

 

Ibland spoilar jag för mig själv genom att läsa wiki-sidan för serien.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Att säga att det goda vinner i slutändan gör inte så mycket till eller från, men vissa seriers storhet ligger helt i hur de avslutas, eller i en oväntad vändning halvvägs in i historien. I sådana fall kan en spoiler helt sabba upplevelsen. Samtidigt blir det svårt att förklara varför Baldios är så bra om man inte får säga vad som händer under de sista minuterna.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Att säga att man inte har något emot spoiler låter för mig likvärdigt som att säga att man inte har något emot att få lillfingret avskuret. Att uppleva något för första gånger är i många fall halva nöjet, och om något berättar slutet på något som jag är insatt i förlorar jag glädjen att få uppleva den tvisten själv. På samma sätt vill jag inte heller veta saker som att alla klarar sig och lever lyckliga i alla sina dar, eller att historien tar en vändning andra halvan: helhetsspoiler kan ibland förstöra mer om det rör sig om ett längre verk. En del säger att klassiska spoiler som de i Star Wars eller Final Fantasy VII inte räknas, eftersom "alla reden vet"; jag kommer inte skälla på någon om de råkar referera till dem, men jag ser hellre att folk är försiktiga.

  • Uppröstad 2
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

När jag började upptäcka det närmast oändliga animeutbudet som fanns bortom MTV och Viva sökte jag mig till olika forum och deras obligatoriska "anime som fick dig att grina"-ämne. Där gick sedermera uppskattade förslag hand i hand med kompletta sammanfattningar av det relevanta avsnittet. Jag var inte den som tänkte på den förlorade överraskningseffekten så jag läste allt. I nuläget vet jag inte huruvida scenen där censur censur censur i Kimi ga nozomu eien skulle göra ett större intryck på mig om jag såg den oförberedd, däremot vet jag att jag överhuvudtaget inte skulle se den på eget bevåg ty det går långa vägar mellan sevärda brudspelsadaptioner. Likt sin mindre plumpa kusin trailern är spoilern ett tveeggat svärd, den väcker intresse på bekostnad av upplevelsen att gå in i verket i blindo.

  • Uppröstad 2
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 25: Animemusikvideor!

För många år sedan kom någon pysslig nörd på att man kunde sammanfoga videoklipp ur anime med musik för att skapa vad som blev känt som animemusikvideor, AMV. På den tiden fick den glada amatören använda två videobandspelare för att spola fram och tillbaka och hitta rätt klipp att spela av till det andra kassettbandet; nu i datorernas tidsålder har vi avancerade heldigitala arbetsprocesser till vårt förfogande, och hantverket har -- på gott och ont -- "demokratiseras". Detta visas inte minst på tiotusentals Windows Movie Maker-gjorda AMV innehållande kombinationen Dragonball Z och Linkin Park.

 

Vad tycker du om AMV? Är det en möjlighet att öva sig på och uttrycka sig med modern videobehandlingsteknik, eller är det bara ett ytligt och banalt slöseri med tid? Vad tycker du om att man tävlar i AMV på animekonvent? Vilka är dina favorit-AMV, och vad gillar du mest med dem? Vad letar du personligen i en AMV? Hur tycker du att AMV skiljer sig från japanska MAD?

 

Låt höra!

 

Kom ihåg: inlägg om dagar 1-24 kommer hädanefter att raderas!

 

Fotnot: skriv gärna lite längre inlägg. :wink: De olika ämnena är inte tänkta som frågor som ska besvaras med ett kort "ja" eller "nej", utan som idéer att fundera över och spinna en text omkring, som ett slags "blogginlägg i foruminläggsform".

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

När jag ser på musikvideor, både vanliga och AMVs så kopplas bilderna och musiken ihop i min hjärna och bildar en igenkänning som jag inte får annars. Nästa gång jag hör den låten eller ser på någon av scenerna ur en anime som varit med i en AMV så kommer kopplingen upp i huvudet. (på gott och ont) Fortfarande när jag hör Sail On med Masterplan så får jag upp Manylemons One Piece AMV i huvudet och det var säkert 5 år sedan jag såg den senast.

 

När jag letar AMVs så vill jag ha något som får mig att reagera, kanske får den mig att skratta med korkade kombinationer med ljudklipp, kanske ger den mig gåshud med hård musik och actionscener eller får mig att snyfta med sorgliga animes och ballader. Såklart vill jag också ha bra bild och ljudkvalitet, samt synkat ljud/bild.

 

När jag såg AMV-Hell(3) för första gången så blev jag helt betuttad i den, fram tills nu har jag nog sett hela 3an 5-6ggr och massa småklipp fler gånger, även 4an, 5an och flera mini-episoder har jag sett fler än en gång.

  • Uppröstad 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Jag kollar förvisso inte mycket på AMVs, men...

Tja en del är sköna och passande, men de flesta jag gillar är sådana som är roliga (AMV Hell äger).

 

De flesta tycker jag dock bara är medelmåttigt skräp, men då ska jag förstås inte glömma Sturgeon's Law ("ninety percent of everything is crap") ...och det faktum att jag egentligen inte har så bra koll på AMVs.

  • Uppröstad 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Några av de första AMVer jag såg var Sail On och Thissu Kissu av Manylemons. Jag tror att de har format min syn på hur en AMV borde se ut. En amv borde göra precis vad en vanlig musikvideo borde göra. Den ska förhöja intrycket av ett musikstycke med hjälp av passande bild. När det gäller en vanlig låt finns det för mig två huvudsakliga komponenter som förhöjer intrycket. Att på något sätt matcha takten i låten, och att låta bilderna representera sångtexten. På något sätt vara smart med de sekvenser man klipper in. Det var vad Manylemons lyckades eminent med, och det är därför hans AMVer är en sådan fröjd att titta på. Det går förstås att göra något långt mer artistiskt, men det här är vad jag ser som den grundläggande formeln för en bra AMV.

 

För länge sen så lade That Dude in the Suede upp sitt första avsnitt av "AMV Heaven". Jag var måttligt intresserad men tänkte att jag lika gärna kunde ta mig en titt då jag gillat mycket av vad han gjort dittills. Suede anmärkte att han var något motvillig att visa just den här AMVn i första avsnittet, eftersom det var utan tvivel den bästa han hade sett, och ingen han postade senare skulle kunna toppa den. När det hela var slut hade jag inte sett någonting annat än animehuvuden som rörde på sina munnar, och en och annan actionscen.

 

Jag förstår inte den fascination som AMVcommunityn verkar ha för så kallad lipsync. Den videon som Suede tyckte var den bästa han sett var bara samma sak om och om och om och om igen. Det gjorde inte låten något bättre eller coolare eller roligare att lyssna på. Det tråkade bara ut mig. Att se på någon sjunga är inte intressant, och det gäller för vanliga musikvideor också. Visserligen var själva hopklippningen av videon fruktansvärt bra - skaparen av den är en skicklig videomakare och jag är imponerad över hur mycket tid och talang som måste gått åt för bara de tekniska prestationerna - men en dålig film med bra specialeffekter är fortfarande en dålig film.

 

Jag har sett en del AMVer som jag tycker om, och jag skulle gärna se fler, men det verkar som man skulle behöva vada igenom ett allt för stort hav av skit för att hitta guldklimparna. Efter Suedes AMV Heaven och ett sorgligt antal liknande incidenter känns det inte som att jag kan lita på vad någon annan kallar en bra AMV. Inte om det ska vara någon som tilltalar just mig.

  • Uppröstad 1
Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Dag 26: Prylar och sånt: är det något som du vill att tomten ska stoppa i din strumpa i år?

 

Idag, med piratkopiering och laglig och olaglig streaming, är det många som ser all sin anime utan att någonsin ens hålla ett fysiskt lagringsmedium, som en VHS eller DVD, i sina händer. Vissa saker kan man dock inte ladda ner, och vissa gör en stor poäng av att samla på exklusiva varor som de skyltar med.

 

Finns det någon animerelaterad pryl som du skulle vilja ha just nu? (Det ska inte vara animesläpp, men det kan vara något som går att piratkopiera, som en bok eller ett soundtrack-album.) En plastfigur av tjejen i den senaste hit-serien? En huvtröja med animetryck? En teckning av och signerad av någon viss animatör eller designer? En kramkudde att hålla dig varm den kommande vintern? Eller har du helt lämnat dina fysiska begär bakom dig?

 

Kom ihåg: inlägg om dagar 1-25 kommer hädanefter att raderas!

 

Fotnot: skriv gärna lite längre inlägg. :wink: De olika ämnena är inte tänkta som frågor som ska besvaras med ett kort "ja" eller "nej", utan som idéer att fundera över och spinna en text omkring, som ett slags "blogginlägg i foruminläggsform".

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

PVC1467-3.jpg

 

Denna PVC av Minmay.

 

Det irriterande är att den tog slut i princip samma veva som jag tänkt köpa den. Är normalt inget fan av figurer och köper hellre manga eller anime som dessa är baserade på men det är ju för guds skull Minmay i sin "Ai oboete imasuka"-outfit! Får se om man råkar snubbla över den någon gång i framtiden.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Ett nysläpp av California crisis vore mumma. Filmen verkar inte ens ha släppts på LD, och vhs:erna är nog halvruttna vid det här laget. Jag vill se den med bra bild!

Ämnet gäller dock uttryckligen inte animésläpp.

Dag 26: Prylar och sånt: är det något som du vill att tomten ska stoppa i din strumpa i år?

 

Idag, med piratkopiering och laglig och olaglig streaming, är det många som ser all sin anime utan att någonsin ens hålla ett fysiskt lagringsmedium, som en VHS eller DVD, i sina händer. Vissa saker kan man dock inte ladda ner, och vissa gör en stor poäng av att samla på exklusiva varor som de skyltar med.

 

Finns det någon animerelaterad pryl som du skulle vilja ha just nu? (Det ska inte vara animesläpp, men det kan vara något som går att piratkopiera, som en bok eller ett soundtrack-album.) En plastfigur av tjejen i den senaste hit-serien? En huvtröja med animetryck? En teckning av och signerad av någon viss animatör eller designer? En kramkudde att hålla dig varm den kommande vintern? Eller har du helt lämnat dina fysiska begär bakom dig?

 

Kom ihåg: inlägg om dagar 1-25 kommer hädanefter att raderas!

 

Fotnot: skriv gärna lite längre inlägg. :wink: De olika ämnena är inte tänkta som frågor som ska besvaras med ett kort "ja" eller "nej", utan som idéer att fundera över och spinna en text omkring, som ett slags "blogginlägg i foruminläggsform".

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Figurer kan jag klara mig utan, men vad jag däremot skulle vilja äga är någon form av Lucky Star-poster/wallscroll, signerad av de engelska röstskådespelarna av alla fyra huvudpersoner.

 

Annars skulle jag inte tacka nej till ett mjukisdjur formad som en av katterna från Azumanga Daioh.

Länk till kommentar
Dela på andra sajter

Gäst
Detta ämne är nu stängt för ytterligare svar.
 Share

×
×
  • Skapa nytt...